Loek Bergman

Deze website is vooral een blog. Ik schrijf hier over alles wat voorbij komt en mij interesseert. De variatie in onderwerpen is daardoor groot. Zo heb ik geschreven over logica en wiskunde, over (filosofische boeken), die mij geïnspireerd hebben en zaken die ik toevalligerwijze tegenkwam zoals vitamine B-12 en de yogasoetras van Patanjali. Het merendeel van mijn blogs heb ik in het Nederlands geschreven. Een aantal echter ook in het Engels. Dat laatste is een uitdaging voor mij en mogelijkerwijze een verzoeking voor de bezoeker om te lezen.

Mibuntu

Een verborgen reden voor het ontstaan van deze website is het zelfontworpen websitesysteem 'Mibuntu'. Ik heb meerdere redenen waarom ik ooit besloten had zelf een websitesysteem te gaan schrijven. Een van de grootste motivatoren is dankbaarheid. Al jaren gebruik ik open source software. Open source is software die vrijelijk beschikbaar is gesteld door groepen mensen. U kunt hierbij denken aan onder andere Linux, één van de open source operating systemen, maar daarnaast ook Libre Office - gratis alternatief voor MS Office -, Netbeans, Thunderbird, gedit en nog veel meer. Al deze software is gelicenseerd, waarin uitdrukkelijk gesteld wordt dat iedereen het vrij staat er gebruik van te maken. Ik vind dat prachtig. Een heel mooie en moderne vorm van ervoor elkaar zijn. Het ontroert mij diep.

Daarom wil ik iets terugdoen voor de open source beweging. Een aantal jaren geleden besloot ik dat mijn bijdrage een content management systeem of blogsysteem of websitesysteem zou worden. Wist ik veel dat dit project mij de vijf daaropvolgende jaren bezig zou houden. Uiteraard ben ik er niet de gehele tijd mee bezig geweest, maar het is wel al die tijd continu in mijn gedachten geweest. Het heeft mij nooit losgelaten.
Een paar jaar geleden een boek voor mijzelf. Als het systeem af was, dan mocht ik het boek mijzelf cadeau doen en uitpakken. Sindsdien heeft het ongeopend in mijn boekenkast gestaan. Mij aangestaard. 'Wanneer pak je mij uit?' Inmiddels ben ik vergeten welk boek ik toendertijd gekocht heb en kan ik mijzelf oprecht verrassen met het boek. Zo hoop ik ook dat de open source community aangenaam verrast zal zijn met mijn systeem. Ik hoop dat in de toekomst mensen gebruik zullen gaan maken van mijn systeem, zodat mijn dankbaarheid verder reikt dan het teruggeven. Ik zou het prachtig vinden als het ook nog wordt uitgepakt.

LinkedInpagina Loek Bergman
Twitteraccount Loek Bergman
Pagina van Loek Bergman op stackoverflow