Alle letters in een zin

Afgelopen dagen ben ik even bezig geweest met lettertypes. Tijdens die zoektocht bedacht ik mij dat ik geen goede zin in het Nederlands kende, waarin alle letters van het alfabet voorkwamen. Dat zou handig zijn bij het beoordelen van lettertypes. Ik realiseerde mij dat ik zo'n zin al in het Engels ken:
'The quick brown fox jumps over the lazy dog.'

Ik ben op zoek gegaan naar dergelijke zinnen in het Nederlands en ik ben gaan proberen ze zelf te maken. Het bleek dat dergelijke zinnen pangram heten en dat er al meerdere in het Nederlands zijn. Voorbeelden kunnen gevonden worden bij Wikipedia bij het artikel pangram. De beste van deze zinnen in het Nederlands vind ik 'Filmquiz bracht knappe ex-yogi van de wijs', omdat dit een goede zin is met een soortement clou.
Ik had voordat ik deze zinnen vond al besloten dat ik zelf de handschoen op wilde pakken om een dergelijke zin te maken. Dan wilde ik wel dat het een volwaardige zin zou zijn met humor dan wel verhaal eraan toegevoegd. Uiteindelijk heb ik de onderstaande twee pangrammen gemaakt:
"Onyx is zwart", bedacht de Quaker flegmatiek, "en zo is mijn pilav."
In bovenstaande zin zitten alle 26 letters van het alfabet en twee leestekens. We hebben in het Nederlands echter ook speciale letters zoals de à en de ë. Als je lettertypes wilt beoordelen, wil je daar ook voorbeelden van zien. Dus heb ik nog een tweede zin gemaakt, waarin nog een aantal extra letters voorkomen. De zin wordt dan veel langer, omdat ik nog steeds wil dat het meer is dan enkel een verzameling letters. Dit is hem geworden: 'Zijn frêle façade werd direct een demasqué nadat een prachtige, flamboyante vrouw op de reünie à la minute geëxalteerd met hem sprak over hun verleden.'